Pusselbit 6 Det nya livet!

/ bli frisk, bli frisk, komma tillbaka, ändra vanor / Permalink / 0
För att komma tillbaka och bli människa igen ( och förhoppningsvis en mycket bättre människa) från ångest/panik/fobier/utbrändhet så måste man alltså lära sig att slappna av först och främst. Ingenting går in i form av inlärning om man inte först kan komma ner i varv och bli lugn, harmonisk och avspänd. Sedan bör man ändra sina tankebanor och handlingar eftersom det var dem som ledde en in i dåligt mående från början ( vi föds inte med dåligt mående). Vi måste tänka på vad vi tänker på helt enkelt, och utmana alla negativa tankar med motargument eller bara säga "nej stopp, såna här tankar hjälper mig inte framåt, jag väljer att se på saken såhär i stället" och så tänker man ut ett alternativt tankesätt till det man just tänkt. Nej det är inte speciellt svårt, det gäller bara att bestämma sig för att man inte vill må skit längre, då är det riktigt roligt att vara lite "polis" och fånga in negativa tankar. Sedan bör man hitta nya vanor, eftersom vanor ofta gör att vi går kvar i samma destruktiva mönster och gör saker vi egentligen inte vill göra, enbart för att vi inte har tänkt ut ett allternativ. Ta en sak i taget, en ny sak varje vecka. Exempel:
1.Gå och lägg dig tidigare än du brukar och ta en morgonpromenad dagen efter, få in det som en ny vana och försök att göra det varje dag och NJUT av det. Har du svårt att varva ner på kvällen, sätt dig då med en kopp te och enbart ett tänt värmeljus och andas långa djupa andetag, eller bara sitt där och njut.
2. Ändra mathållning och titta igenom vad det är du egentligen köper hem, äter/dricker du mycket e- ämnen och halvfabrikat? glömmer du att dricka mycket vatten varje dag? äter du dåligt så mår du dåligt!
3. Slå inte på tv:n i bara farten, bestäm dig att inte äta med tv:n på, och ät helst vid ett matbord och inte vid tv bordet = träna på att vara i nuet= tänk på vad du gör när du gör det
4. Hör inte av dig till människor som du inte mår bra av att umgås med, och gör alldrig saker som du inte mår bra av, börja sätta ner foten och ta aktiva beslut angående din hälsa och ditt mående.
5. Skaffa dig bättre självkänsla/ egenvärde/självförtroende/självtillit, det spelar ingen roll hur du gör det, sök den information du behöver och gör det du behöver göra med ge ALDRIG upp för du kommer att må 1000 gånger bättre än du gjorde innan du blev "sjuk" om du använder tiden till att utvecklas. 
6. Vad motiverar dig? skaffa dig nya intressen, leta efter något som du blir glad av på djupet eller något du känner att det pirrar i magen när du tänker på, och var uppmärksam det kan visa sig vara något du inte alls trodde, så det var för mig
7. Träna på att stå upp för dig själv i alla lägen, vet du inte hur så ta reda på det. Prata aldrig nedlåtande om dig själv mer, säg aldrig ja till något du inte vill eller tycker, ta ingen skit mer helt enkelt. Bli duktig på att tala om vad du vill/ tycker/känner.
8. Ha åsikter om saker!! sluta med att låta andra ta alla beslut eftersom det enbart får dig själv att känna dig mindervärdig, och det gäller även pyttesmå beslut som ex: vad ska vi äta i kväll? - jag är faktiskt sugen på/ jag skulle vilja äta.....du tränar på att känna efter och ha en åsikt.
9. Meditera varje dag tips: Lars-Erik Unesthål har super bra cd skivor på ex Adlibris
10 Var dig själv, var ärlig med hur du mår, var öppen med din situation. Acceptans är nyckeln till läkning
11. Träna på att lita på dig själv/ människor/ omvärlden/ processen igen, då vinner du tillbaka den tryggheten som du förlorat.
12. Vila mycket om det är det din kropp behöver, be om hjälp med saker du känner att du inte klarar.
13. Bli snällare mot dig själv, acceptera hur du mår och döm absolut inte dig själv utan beröm dig själv oftare istället, om det är svårt så betyder det att du behöver träna mycket på det.
 
 
 
Hoppas detta har varit till någon hjälp för någon. Kram Tina
 
Nästa Pusselbit, 7, handlar om betydelsen av personlig utveckling och vad det innebär.
 
Till top